För många år sedan fick jag förfrågan från ledningen på Stolab om jag kunde hjälpa dem att göra Stolab till ett mer tidsanpassat varumärke, utan att tappa det som var själen i företaget. Det behövdes också en uppdatering av möbelsortimentet, som skulle gå hand i hand med omtaget av den grafiska profilen.


Stolab, som tidigare hette Stolfabriksaktiebolaget, har tillverkat massiva trämöbler, på samma plats i Smålandsstenar, sedan 1907. Här har möbler formgivna av Sveriges främsta möbelformgivare, som Carl Malmsten och Yngve Ekström, gått från ritning till färdig möbel, avsedda för att klara var dags användning. Även ögats nötning. Signifikativt för Stolab är kärleken till träet och stoltheten över att kunna tillverka klassiska möbler som inte bara överlever, utan också älskas av flera generationer.

Tidlöst och hållbart

Precis som hos flera av mina kundföretag behövde jag inte uppfinna en historia när jag påbörjade samarbetet med Stolab. Det jag behövde göra var att lyfta fram, förstärka, utveckla och presentera det i en uppdaterad och rak kontext. Jag fick förtroendet att ta mig an varumärket som helhet. Mitt eget intresse för design och ett genuint utfört hantverk, bidrog självklart till ett helhjärtat engagemang från min sida. Från första stund och in i minsta detalj.

Den mest kända stolen från Stolabs sortiment, Lilla Åland, formgiven av Carl Malmsten, har många gånger fått stå som representant för god, svensk 1900-talsdesign. Denna, tillsammans med flera andra klassiska trämöbler gav oss god hjälp i berättandet, men vi ville hitta hem i nya rum…

I nära samarbete med ledning och formgivare, där Marit Stigsdotter och Jonas Lindvall varit tongivande, utvecklades varumärket parallellt med sortimentet. Björken kompletterades med ek och ask, vilket gjorde att Stolab upptäcktes av nya målgrupper, både på konsument- och contractsidan. 

Det budskap som vi kommunicerade fick stort gehör och tidens förändringar var definitivt på vår sida.  Det Stolabs varumärke står för vad gäller skandinavisk tidlös, hållbar design känns mer rätt idag än någonsin. Lägg sedan till en modern, väldoftande fabrik där träet bearbetas med oerhörd respekt och yrkesstolthet och det uppstår lätt en kärlek till både företag och de möbler som skapas här.

Fler i familjen

Efter en tids samarbete fick jag även förtroendet att bli ordinarie representant i Stolabs styrelse, vilket gav ytterligare möjligheter att kunna påverka utvecklingen av såväl företag som varumärke. 2016 utökades Stolab-familjen med ett annat anrikt möbelföretag, Albin i Hyssna. I samband med uppköpet tog vi fram en separat varumärkes- och kommunikationsplattform för det nytillkomna dotterbolaget. En ny historia att berätta….

Stolab Möbel AB ligger i Smålandsstenar och har tillverkat möbler i massivt trä sedan 1907. I sortimentet ingår bland annat kända möbelklassiker som pinnstolen Lilla Åland, formgiven av Carl Malmsten, loungestolen Arka, formgiven av Yngve Ekström och Miss Holly formgiven av Jonas Lindvall. 2016 förvärvades även möbelföretaget Albin i Hyssna, ett välkänt varumärket när det gäller vackra, funktionella möbler för miljöer inom vård och omsorg. Stolab omsätter ca 125 MSEK och har ca 70 medarbetare.

 

Referens: Martin Johansson, VD och ägare Stolab. Göran Martinsson, styrelseordförande Stolab.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att klicka “Acceptera” godkänner du användningen av cookies. Om du vill veta mer, besök vår integritetspolicy.